سوراخ کردن گوش کودک سنتی است قدیمی که حتی اکنون نیز در حال انجام است،از مواردی که بیشتر در بانوان مرسوم است سوراخ کردن گوش است که برای استفاده از گوشواره و زیبایی گوش می باشد.
محدودیتی سنی برای سوراخ کردن گوش کودک وجود ندارد. با این حال برای محافظت در برابر خطرات احتمالی، سوراخ کردن گوش در دوران نوزادی و چند ماهگی کودک توصیه نمی شود.
کودکان تازه بدنیا آمده دارای لاله گوش بسیار کوچک و نازکی هستند و احتمال عفونت های شدید،بسیار زیاد است. همچنین احتمال دارد از طریق سوراخ کردن گوش کودک هر نوع آلودگی به بدن کودک انتقال یابد.
سیستم ایمنی بدن و مقاومت کودکان بسیار ضعیفتر از بزرگسالان است، بنابراین ایجاد یک زخم می تواند باعث فرصت را برای عفونت های بیشتر و شدید تر باز کند.
پزشکان شدیدا با سوراخ کردن گوش کودک قبل از 6 ماهگی مخالف هستند. بهتر است صبر کنید تا نوزاد همه واکسن های خوذ را زده باشد تا در مقابل عفونت گوش بتواند مبارزه کند.
اما هرچه کودک بزرگ تر و بالغ باشد، حتی اگر تصمیم خود را برای انجام این کار گرفته باشد، استرس یا ترس در مورد سوراخ کردن گوش کودک بیشتر خواهد بود.
برای نمونه کودکان 4 یا 6 ساله وقتی می خواهند گوش هایشان سوراخ شود، گریه می کنند و جیغ می زنند زیرا از درد می ترسند. به نظر می آید بهتر است این کار را در 6 ماهگی و بعد از آن، وقتی آن ها کامل متوجه نمی شوند، انجام داد.
سوراخ کردن گوش دردناک است؟
سوراخ کردن گوش کودک همیشه تا حدی دردناک و اذیت کننده است، حتی اگر در حد چند ثانیه درد تمام شود. پزشکان می توانند برای کاهش احساس درد کودک،
بی حسی موضعی را با لیدوکائین تجویز کنند یا از کیسه یخ برای بی حس کردن گیرنده حسی درد در لاله های گوش استفاده کنند.
بجز آن نیز، مراقبت های پیشگیریانه بعدی را به دقت اما ملایم تر انجام دهید. در روز های اول، محل سوراخ کردن گوش کودک ممکن است برای کودکتان ناراحت کننده باشد،
بنابراین پرت کردن حواس او ممکن است مفید واقع بشود.
خبر خوب این است که درد سوراخ کردن گوش، به طور کلی بسیار کوتاه است به شرطی که ناحیه سوراخ شده تمیز و عاری از عفونت باقی بماند.
نکات پیش از سوراخ کردن گوش
این روزها مادران، کمتر گوش کودکشان را در خانه سوراخ می کنند. ولی با اینحال، برای سوراخ کردن گوش کودکان بهتر است مراکز پزشکی مجاز را که از استریل بودن وسایل و تجهیزات آن اطمینان دارید، انتخاب کنید؛
زیرا امکان انتقال هپاتیتB، ایدز و کزاز با وسایل آلوده وجود دارد.
نکته دیگری که نباید از یاد ببرید این است که پیش از سوراخ کردن گوش کودکتان،
او را حتما نزد پزشک متخصص کودکان ببرید و از او راهنمایی های لازم را بگیرید.
نکاتی پس از سوراخ کردن گوش کودک
حتما بعد از سوراخ کردن گوش کودک به مدت 5 تا 7 هفته از گوشواره استفاده کنید؛ چراکه درغیر این صورت امکان دارد سوراخ دوباره بسته شود.
گوشواره را در هفته های اول در گوش کودکتان بچرخانیدو تکان دهید تا سوزن گوشواره روی زخم نچسبده باشد.
در صورت بروز قرمزی، التهاب، درد یک روز پس از سوراخ کردن گوش کودکتان، فورا به پزشک اطفال مراجعه کنید چراکه احتمال عفونت زیاد وجود دارد.
به مدت سه الی چهار هفته روزی دوبار سوزن گوشواره را با آب جوش و تمیز به مدت ده دقیقه یا با الکل ضدعفونی کنید. برای تمیز کردن اطراف سوراخ گوش نیز از محلول ضد عفونی کننده مخصوص گوش استفاده کنید.
محلول را روی تکه پنبه ای بمالید و ناحیه بین گوش و گوشواره را تمیز کنید.
توجه داشته باشید که استفاده ازآب پیاز و… بی فایده و غیر بهداشتی اصولی است.
یادتان باشد که در مدت ترمیم گوش، از هیچ نوع اسپری مخصوص مو یا خوشبو کننده و ادکلن استفاده نکنید. درضمن، تا قبل از درمان محل، با گوشواره هایتان بازی نکنید و آن را نکشید تا باعث درد زیاد نشود!
روزانه از پماد تتراسیکلین و یا پماد ویتامین A استفاده کنید تا زخمش زودتر خوب و ترمیم یابد.
تا حدودی یک هفته بعد از سوراخ کردن گوش کودک، آن را حمام نکنید و از شامپو و صابون های عطری و با عصاره های مصنوعی استفاده نکنید.
در تایم شانه زدن و برس زدن موهای فرزند نازنیتان مراقب باشید که گوش هایش آسیب نبیند و حتما این کار را در تایم اول کار خودتان انجام دهید، همچنین لباس های کودکتان را به دقت و مرتب تعویض نمایید.
مراقب قفل گوشواره های کودکتان باشید در صورت شل بودن قفل امکان داد کودک همواره گوشواره هایش را از گوش در آورده و به دهان خود فرو ببرد.
کودک هایی که به تازگی گوشش را سوراخ کرده است را تا یک هفته به مکان های عمومی نبرید زیرا این مکان ها سرشار از باکتری و میکروب هستند و امکان عفونت بالایی برای فرزند شما هست.
عوارض سوراخ کردن گوش
پاره شدن نرمه گوش
یکی دیگر از عوارض و بدی های سوراخ کردن گوش پاره شدن لاله گوش می باشد. زیرا نوزاد ممکن است گوشواره ها را بکشد. اگر نرمه گوش پاره شود باید متخصص جراحی اطفال آن را بخیه کند و تا سه هفته طول می کشد تا بهبود یابد.
و تا 6 ماه طول می کشد تا بتوانید دوباره آن را سوراخ کنید.
تورم لاله گوش
متورم و بزرگ شدن لاله های گوش نیز از مشکلات پس از سوراخ کردن گوش کودک است.
قسمت لاله گوش غضروفی است و نباید سوراخ زده شود زیرا در صورتی که عفونت کند ممکن است ماه ها طول بکشد تا بهبود یابد.
بروز آلرژی
بعضی از کودکان به جنس گوشواره داخل سوراخ کننده گوش حساسیت و آلرژی دارند. معمولا جنس آن ها از نیکل و کروم است.
اگر نوزاد آلرژی داشته باشد نرمه گوشش متورم و قرمز می شود و امکان دچار وضعیت حاد در سلامتی کودک شود.
بروز عفونت
چون تجهیزات پزشکی سوراخ کننده ها زیاد استریل نمی شوند می توانند که باعث بروز عفونت حاد گوش شوند.
چون کودک همیشه به گوش هایش را لمس می کند ممکن است آن ها عفونی شوند.
اگر لاله گوش قرمز شده و به لمس حساس است یعنی اینکه عفونی شده است و باید به پزشک مراجعه کند.