در زمان های قدیم دندان پزشکان برای روکش دندان بیماران خود از طلا استفاده می کردند؛ که امروزه مورد توجه نسل جوان و صنعت مد قرار گرفته است.
دندان طلا چیست و چه کاربردی دارد؟
طلا فلزی نرم و انعطاف پذیر است و با ساختار بیولوژیکی بدن انسان همخوانی دارد و دندانپزشکان از طلا برای روکش کردن دندان در گذشته استفاده می کردند. طلا به صورت آلیاژ با فلزات دیگر، در علم دندانپزشکی کاربرد دارد و مورد استفاد دندانپزشکان قرار می گیرد.
لاکچری بودن و ثروتمند بود یکی از ویژگی های طلا است بنابراین استفاده از آن به عنوان روکش نیز یک کار لوکس و تجملاتی محسوب می شود. در کشور هایی نظیر اروپای شرقی، آسیای مرکزی و قفقاز، دندان طلا به عنوان نمادی از سرمایهداری است.
پس از دوره برده داری در آمریکا جنوبی، برده هایی که به آزادی رسیده بودند؛ دندان های خود را با دندان طلا جایگزین می کردند. دندان طلا در آمریکا جنوبی نمادی از آزادی و ثروت می باشد.
آیا این روکش ها واقعا از طلا ساخته شده اند؟
جواب این سوال بله است، دندان های طلا واقعا از طلا ساخته می شوند ولی با این تفاوت که در ساخت آنها از طلا ۲۴ عیار و کاملا خالص استفاده نمی شود. معمولا برای ساخت روکش طلا از عیار ۱۰ تا ۲۲ درصد استفاده می شود.
چرا برای ساخت تاج ها از طلای ۲۴ عیار استفاده نمی شود؟
به علت اینکه طلا ۲۴ عیار درجه سختی کمی دارد، اگر روکش دندان را از طلا خالص بسازیم نمی تواند فشار ناشی از جویدن را در مدت طولانی تحمل کند. در نتیجه روکش دندان را برای استحکام بیشتر با فلزات سخت دیگر ترکیب می کنند تا استحکام روکش بالا رود.
مزایای تاج های طلا چیست؟
۱. کمترین آسیب را به دندان می رساند
دندانپزشکان هنگام استفاده از روکش زیرکونیا، ضخامت زیادی از بخش دندان را تراش می دهند اما برای نصب تاج دندان طلا مینای دندان زیاد تراش نمی خورد، و همین نشان دهنده این است دندانی که با طلا روکش شده است از سلامت بالایی برخوردار است نسبت به روکش هایی نظیر زیرکونیا، فلزی و سرامیکی.
۲. برای سلامت عمومی ما مفیدتر است
به علت اینکه بدن ما طلا را نسبت به مواد رایجی که برای درمان در دندانپزشکی استفاده می شود، تحمل می کند بنابراین بعد از روکش دندان طلا دچار عارضه عصبی و یا خونریزی لثه نمی شویم.
۳. ماندگاری بالایی دارد
یکی دیگر از مزایای استفاده از دندان طلا این است که انبساط و انقباض طلا شبیه به انقباض و انبساط هایی است که در دندان طبیعی رخ می دهد. بنابراین روکش دندان طلا شما به دلیل تقلید از دندان های طبیعی شما، با خطر لب پر شدگی و ترک خوردگی و حتی شکستگی کمتری روبرو خواهد شد. اما سایر روکش ها اینگونه عمل نمی کنند.
۴. خطر پوسیدگی را کاهش می دهد
به علت اینکه روکش دندان طلا با دقت بیشتری نسبت به سایر روکش ها روی دندان شما قرار می گیرد می تواند برای طولانی مدت و بدون خورندگی و سایش و حتی آسیب رساندن به دندان زیرین دوام آورد.
۵. به دندان های دیگر شما آسیبی نمی رساند
زمانی که شما غذا می خورید، دندان های فک پایین و بالا شما با هم تماس پیدا می کنند؛ بیشتر روکش های مورد استفاده در دندانپزشکی به علت سفت و سخت بودنشان به مرور باعث ساییدگی دندان های مقابل می شوند؛ اما دندان طلا از این نظر بی خطر است و باعث سایش دندان های مقابل شما نمی شود و حتی افرادی که دندان قروچه دارند، دندان با روکش طلا برای آنان گزینه بهتری است.
۶. احتمال عفونت دندان و لثه را کاهش می دهد
به علت اینکه سطح طلا صاف است، هیچگاه لک نمی شود اما سایر روکش ها به علت سطح ناصاف سبب تجمع باکتری ها می شود و درنتیجه احتمال عفونت را افزایش می دهد. اما روکش طلا اینگونه نیست و خطر لک و عفونت ندارد.
معایب روکش دندان چیست؟
- قیمت بالا
- همرنگ دندان نیست
طول عمر و ماندگاری روکش طلا چقدر است؟
به طور متوسط میزان ماندگاری و طول عمر روکش دندان بین ۵ تا ۱۵ سال است، اما روکش های طلایی به طور قابل توجهی دوام بیشتری دارند. اگر از دندان های خود به خوبی مراقبت کنید می توانید روکش طلا را تا پایان عمر همراه خود داشته باشید.
سخن آخر
با مطالعه این مقاله شما با تاریخچه دندان طلا و معنا و مفهوم و مزایا و معایب آن آشنا شدهاید.
از این رو برای خواندن مقالات بیشتر در رابطه با طلا به سایت مراجعه فرمایید تا کارشناسان ما بهترین و جامع ترین اطلاعات را در اختیار شما قرار دهند. برای برقراری ارتباط با ما می توانید با شماره تماس بگیرید.